با گذشت بیش از دو سال از فیلترینگ پلتفرمهای اساسی کشور، به نظر میرسد که موضوع رفع فیلترینگ امروز، در تاریخ ۴ دی ماه ۱۴۰۳، در شورای عالی فضای مجازی مورد بررسی قرار گیرد.
نگار علی- رفع فیلترینگ در دو سال گذشته همواره ضرورت داشته است اما جلسات متعدد شورای عالی فضای مجازی همواره بدون دستاوردی برای مرد..
با گذشت بیش از دو سال از فیلترینگ پلتفرمهای اساسی کشور، به نظر میرسد که موضوع رفع فیلترینگ امروز، در تاریخ ۴ دی ماه ۱۴۰۳، در شورای عالی فضای مجازی مورد بررسی قرار گیرد.
نگار علی- رفع فیلترینگ در دو سال گذشته همواره ضرورت داشته است اما جلسات متعدد شورای عالی فضای مجازی همواره بدون دستاوردی برای مردم به اتمام رسیده است و حال امروز تمام چشمها خیره به جلسه ۴ دی ماه ۱۴۰۳، شورای عالی فضای مجازی است، بلکه اعضای شورا اینبار خبر خوشی برای مردم داشته باشند.
شنیدهها حاکی از آن است که جلسه امروز به احتمال زیاد منجر به رفع فیلتر دو پلتفرم مهم خواهد شد؛ پیش از این، سیدرضا عاملی، عضو شورای عالی فضای مجازی از بررسی رفع فیلترینگ در جلسه این شورا خبر داده بود، عاملی گفته بود:« مسئله فیلترینگ ممکن است در جلسه این هفته شورای عالی فضای مجازی به نتیجه برسد.»
محمد سرافراز، رئیس اسبق سازمان صداوسیما، نیز به تازگی خبر داده است که طرح وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای رفع فیلترینگ بهصورت گامبهگام مطرح شده است. انتظار میرود که شورای عالی فضای مجازی در این طرح گامبهگام، رفع فیلترینگ گوگلپلی را اولویت قرار دهد تا دیگر مردم هزینهای برای فیلترشکن نپردازند.
سالها فیلترینگ هزینههای زیادی را به مردم و کشور متحمل کرده است، در این خصوص به گفتوگو با وحید فرید، فعال آیتی پرداختیم تا لزوم رفع سریعتر فیلترینگ را مورد بررسی قرار دهیم؛ مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
آیا زیرساخت کشور قابلیت رفع فیلترینگ همگانی را ندارد؟
اینکه گفته میشود، زیرساخت قابلیت رفع فیلترینگ همگانی را ندارد، صحبت علمی نیست؛ تصور کنید که اینترنت کشور یک لوله آب است که یک میزان حجمی را (دیتا) عبور میدهد، فیلترینگ مانند فیلتر آب عمل میکند که مسیر را مسدود کرده و بخشی از فضا را اشغال میکند و برداشتن این فیلتر از داخل لوله آب هیچ کاری ندارد، همانطور که برداشتن سد از روی ترافیک کشور هیچ کاری ندارد و این حرف که زیرساختهای کشور برای رفع فیلترینگ آماده نیستند، بدون پشتوانه علمی است.
در نتیجه با برداشته شدن پا از روی سیم، پهنای باند شبکه آزاد میشود، ولی جواب این پرسش که آیا با آزادسازی پهنای باند، اینترنت مطلوبی خواهیم داشت یا خیر، باز میگردد به آمادگی شبکه برای سرویسدهی خوب، که در حال حاضر شبکه آماده نیست، اما اگر فیلترینگ برداشته شود، بازهم نسبت به امروز ما، وضعیت کیفیت و سرعت اینترنت خیلی بهتر میشود.
فیلترینگ در سالهای اخیر چه آسیبهایی به کشور وارد کرده است؟
فیلترینگ سالها است که آسیبهای زیادی به کشور وارد کرده است، از کسبوکارها گرفته و از بین رفتن اعتبار آنها تا ایجاد زحمت برای شرکتها و مردم؛ شرکتهایی که وابسته به فناوری هستند، مانند بازرگانان و فعالان حوزه فناوری، مجبور شدهاند که در شرایط فعلی از فیلترشکن استفاده کنند. گفتنی است که کسی برای دلخوشی و خوشگذرونی از فیلترشکن استفاده نمیکند بلکه برای رفع نیازهای روزانه باید از فیلترشکن استفاده کند.
هربار که فیلترینگ شدیدتر شده است، آسیب بیشتری بر پیکر کشور وارد شده است؛ اقتصاد کشور در این سالها از فیلترینگ آسیب دیده است، اگر فیلترینگ نبود، وضعیت توسعه کشور در حوزه فناوری اطلاعات و درآمدی که میتوانست ایجاد کند، بسیار متفاوت از امروز بود.
تصور اینکه با فیلترینگ میتوان در فضای مجازی نظارت ایجاد کند، اشتباه بوده است؛ فیلترینگ برای کشور نیز هزینه داشته است، کشور بابت اینترنت بینالملل هزینه میپردازد و زمانی که کاربران فیلترشکن استفاده میکنند، دائما در حال استفاده از اینترنت بینالملل هستند. حاکمیت میتوانست تا به امروز با برداشته شدن فیلترینگ این هزینه را کاهش دهد.
استارلینک برای حاکمیتها تهدید است؟
در حال حاضر خطر جدی پیشرفت فناوری، دولتمردان را تهدید میکند؛ سالها پیش نظریهپردازان فیلترینگ اصلا به این موضوع فکر نمیکردند و آن نیز اینترنت ماهوارهای است که به مرور در حال قرارگیری در دست کاربران است و علاوه بر استارلینک، دیگر غولهای فناوری نیز در حال ورود به این عرصه هستند که این میتواند قیمت این خدمات را رقابتی کند و مردم راحتتر از آنها استفاده خواهند کرد.
اگر اینترنت ماهوارهای بیاید و اقبال کاربران به سمت استفاده از آنها باشد، زیرساختهای کشور زیر سوال میرود؛ کاربران ایرانی در حال حاضر از اپراتورهای ایرانی دل خوشی ندارند و اگر موقعیتی داشته باشند، که بتوانند از خدمات اینترنت ماهوارهای بهره ببرند، حتی گرانتر، این کار را خواهند کرد.
در حال حاضر نه تنها فیلترینگ مدیریت فضای مجازی را در دست دولت و حاکیت قرار نداد، بلکه طبق ادعای رسمی بالای ۶۰ درصد از مردم از فیلترشکن استفاده میکنند و من باور دارم که بالای ۸۰ درصد از مردم از فیلترشکن استفاده میکنند.
فیلترینگ نه تنها دولتمردان را به هدف نهایی خود نرسانده است، یلکه تنها باری بر روی دوش کاربران ایرانی شده است.
۲۲۷۲۲۷