فشار خون نرمال چقدر است؟
فشار خون نرمال چقدر است؟

فشار خون، به نیرویی اطلاق می‌شود که خون جاری در رگ‌ها به دیواره آن‌ها وارد می‌کند. طبق گفته موسسه ملی بهداشت، اندازه فشار خون نرمال برای اکثر افراد، مقدار ۱۲۰ میلی‌متر جیوه سیستولیک روی ۸۰ میلی‌متر جیوه دیاستولیک عنوان شده است. در صورتی که این عدد، ۹۰ روی ۶۰ میلی‌متر جیوه باشد، فشار خون پایین […]

فشار خون نرمال چقدر است؟

فشار خون، به نیرویی اطلاق می‌شود که خون جاری در رگ‌ها به دیواره آن‌ها وارد می‌کند. طبق گفته موسسه ملی بهداشت، اندازه فشار خون نرمال برای اکثر افراد، مقدار ۱۲۰ میلی‌متر جیوه سیستولیک روی ۸۰ میلی‌متر جیوه دیاستولیک عنوان شده است. در صورتی که این عدد، ۹۰ روی ۶۰ میلی‌متر جیوه باشد، فشار خون پایین بوده و مقادیر بالای ۱۴۰ روی ۹۰ میلی‌متر جیوه، بیانگر این بوده که فشار خون شما در سطح بالایی قرار دارد و باید به آن رسیدگی شود.

در ادامه این مطلب، در رابطه با این که فشار خون نرمال چند است، راهنمای خواندن اعداد روی دستگاه فشار خون و اینکه چه کنیم که فشار خون نرمال داشته باشیم صحبت خواهیم کرد.

اندازه فشار خون نرمال

زمانی که دستگاه، عدد ۱۲۰ روی ۸۰ را نشان دهد، فشار خون شما نرمال است.

روی دستگاه دیجیتال اندازه‌گیری فشار خون، دو نمایش‌دهنده عدد وجود دارد و فشار خون با دو عدد با واحد های میلی‌متر جیوه (mm Hg) خوانده می‌شود؛ عدد اول که با علامت SYS نشان داده شده، بیانگر “سیستول” و عدد دوم که نماد آن DIA است، “دیاستول” را نمایش می‌دهد. فشار خون سیستولیک، فشار موجود در شریان‌های قلب را در زمانی که در هنگام تپش است نشان داده و فشار خون دیاستولیک، فشار موجود در شریان‌ها را در بازه کوتاه بین تپیدن و استراحت کردن قلب نمایش می‌دهد.

برای کنترل و جلوگیری از بالا رفتن فشار خون سعی کنید به تغذیه خود بسیار توجه کنید و برنامه غذایی مناسب داشته باشید که در آن از غذا و یا میوه های مضر برای فشار خون بالا استفاده نکنید.

فشار خون نرمال برای خانمها

فشار خون نرمال برای خانمها

فشار نرمال برای خانم‌هایی که بیماری خاصی ندارند و در سنین جوانی قرار دارند، عدد ۱۱۰ روی ۶۸ الی ۷۰ میلی‌متر جیوه می‌باشد. با بالا رفتن سن، این عدد برای خانم‌ها تغییر می‌کند. علاوه بر این، شرایط خاص جسمانی، بیماری‌های مختلف، بارداری و یائسگی، روی اندازه فشار خون نرمال خانمها اثرگذار خواهد بود.

بیشتر بخوانید
تشخیص ریمل اصل از تقلبی

در بانوانی که سن آن‌ها بین ۴۰ الی ۶۰ سال بوده و در آستانه یائسگی می‌باشند، عدد فشار نرمال به ۱۲۵ روی ۷۵ میلی‌متر جیوه می‌رسد. برای زنان بالای ۶۰ سال که بطور کامل یائسه شده‌اند، ۱۳۵ روی ۶۸، فشار خون نرمال به حساب می‌آید. فشار خون نرمال برای زنان باردار، همان مقدار ۱۲۰ روی ۸۰ در نظر گرفته می‌شود و در صورتی که این عدد، از ۱۴۰ روی ۹۰ فراتر رود، ممکن است برای مادر و فرزند خطرآفرین باشد.

 

 

فشار خون نرمال برای آقایان

فشار خون نرمال در آقایان ۱۸ ساله تا ۴۰ ساله، ۱۲۰ روی ۷۰ میلی‌متر جیوه می‌باشد. در آقایان بالای ۴۰ سال، عدد ۱۲۵ روی ۷۵ مقدار مناسبی برای سنجش فشار خون نرمال می‌باشد و با بالا رفتن سن و رسیدن به آستانه ۶۰ سالگی و بالاتر، این مقدار به ۱۳۴ روی ۶۸ تغییر خواهد کرد.

فشار خون نرمال در سالمندان

فشار خون نرمال در سالمندان

بیماری‌های گوناگونی که در سالمندی به سراغ افراد می‌آیند، روی مقدار فشار خون نرمال اثر خواهند گذاشت؛ فشار خون نرمال برای سالمندان، مقدار ۱۱۵ روی ۸۰ میلی‌متر جیوه تا ۱۴۰ روی ۹۰ میلی‌متر جیوه بوده و مقادیر بالاتر یا پاینتر، غیر طبیعی به شمار می‌روند.

جدول فشار خون نرمال در سنین مختلف

در جدولی که در ادامه مشاهده خواهیم کرد، اندازه فشار خون نرمال برای سنین مختلف عنوان کرده‌ایم. مقدار فشار نرمال برای کودکان و بزرگسالان به تفکیک عنوان شده و ستون اول این جدول، فشار خون نرمال سیستولیک و ستون دوم، فشار خون نرمال دیاستولیک را نمایش می‌دهد.

فشار خون نرمال کودکان و نوجوانان بر اساس سن
سن SYS (mm Hg) DIA (mm Hg)
زیر ۱ ماه ۶۰ – ۹۰ ۲۰ – ۶۰
۱ ماهه تا ۲ ساله ۸۷ – ۱۰۵ ۵۳ – ۶۶
۲ تا ۴ ساله ۹۵ – ۱۰۵ ۵۳ – ۶۶
۴ تا ۷ ساله ۹۵ – ۱۱۰ ۵۶ – ۷۰
۷ تا ۱۲ ساله ۹۷ – ۱۱۲ ۵۷ – ۷۱
۱۲ تا ۱۷ ساله ۱۱۲ – ۱۲۸ ۶۶ – ۸۰
بیشتر بخوانید
خواص زنجبیل و عسل برای معده چیست؟

 

فشار خون نرمال بانوان بر اساس سن
سن SYS (mm Hg) DIA (mm Hg)
۱۸ تا ۴۰ ساله ۱۱۰ – ۱۱۲ ۶۸ – ۷۰
۴۰ تا ۶۰ ساله ۱۲۰ – ۱۲۵ ۷۳ – ۷۵
بالای ۶۰ سال ۱۳۵ – ۱۳۸ ۶۶ – ۶۸

 

فشار خون نرمال آقایان بر اساس سن
سن SYS (mm Hg) DIA (mm Hg)
۱۸ تا ۴۰ ساله ۱۱۸ – ۱۲۰ ۶۸ – ۷۰
۴۰ تا ۶۰ ساله ۱۲۳ – ۱۲۵ ۷۵ – ۷۷
بالای ۶۰ سال ۱۳۳ – ۱۳۵ ۶۸ – ۷۰

 

چه کنیم فشار خون نرمال داشته باشیم؟

برای کنترل فشار خون و حفظ آن در بازه نرمال، مهمترین موضوعی که وجود دارد این است که به سبک زندگی و عادات تغذیه‌ای خود توجه داشته باشید؛ پرهیز از غذاهای افزایش دهنده فشار خون نرمال و داشتن یک رژیم غذایی سالم و اصولی، نکته کلیدی در رابطه با نرمال نگه داشتن فشار خون می‌باشد. علاوه بر این، توجه به مواردی مانند کنترل وزن و مقدار خواب کافی نیز اهمیت زیادی دارد. در ادامه، توصیه‌های پیشنهادی برای حفظ فشار خون نرمال و طبیعی آورده شده‌اند:

 

  • رژیم غذایی سالم: تغذیه سالم، در حفظ فشار خون طبیعی تاثیر زیادی دارد؛ غذاهای شور، غذاهای حاوی پتاسیم و منیزیم و فولات و B12، کافئین، مرکبات و … از مواردی هستند که فشار خون را بالا می‌برند و باید کنترل شده مصرف شوند.
  • کنترل وزن: اضافه وزن و چاقی، علاوه بر مضرات بیشماری که دارد، روی فشار خون نیز اثرگذار بوده و بدلیل ایجاد تداخل در جریان خون، عدد آن را از حد طبیعی بالاتر می‌برد. همچنین کمبود شدید وزن و سوء تغذیه نیز روی مقدار فشار خون نرمال تاثیر منفی خواهد گذاشت.
  • ترک سیگار و دخانیات: دخانیات، با انسداد رگ‌ها و سخت کردن روند جریان خون و اکسیژن رسانی، فشار خون را افزایش خواهند داد. غیر طبیعی کردن ضربان قلب و تغییر در اعداد فشار خون سیستول و دیاستول نیز از مضرات سیگار و دخانیات می‌باشد.
  • خواب کافی و باکیفیت: توجه به خواب باکیفیت شبانه نیز از دیگر مواردی است که در صورتی که نادیده گرفته شود، خارج شدن از بازه فشار خون استاندارد و طبیعی را ممکن است بدنبال داشته باشد.
  • پرهیز از مصرف الکل: نوشیدنی‌های الکلی، در بلند مدت روی جریان فشار خون و عملکرد قلب تاثیر خواهد گذاشت؛ این تاثیر، فشار خون نرمال را نیز تحت‌الشعاع خود قرار خواهد داد و آن را از حد طبیعی خارج خواهد کرد.
بیشتر بخوانید
بازسازی خانه با چه اهدافی صورت می گیرد

فشار خون نرمال چقدر است

سعی کنید فشار خون سالمندان به صورت دائم چک شود و تحت مراقبت باشند. اگر شرایط نگهداری از سالمندان را ندارید توصیه می شود از شرکت پرستاری زندگی برتر درخواست پرستار حرفه ای کنید تا به صورت شبانه روزی در منزل از سالمند شما مراقبت و نگهداری کنند.

فشار خون نرمال در سنین مختلف اعداد متفاوتی دارد؛ همچنین این مقدار با توجه به جنسیت و شرایط جسمانی خاص، مانند بیماری‌ها نیز تغییر خواهد کرد. اما در کل، عددی که برای فشار خون طبیعی و استاندارد در نظر گرفته می‌شود، ۱۲۰ روی ۸۰ میلی‌متر جیوه می‌باشد. برای حفظ فشار خون در این بازه، ضروریست که به سبک زندگی و رژیم غذایی خود توجه کافی را داشته و از مصرف غذاهای بالا برنده فشار خون بپرهیزید.