به گزارش خبرکزاری ست نیوز ، برخی غذاها و نوشیدنیها وجود دارند که روانپزشکان و درمانگران توصیه میکنند برای حفظ سلامت روان، یا از مصرف آنها اجتناب کنید یا در حد اعتدال مصرف نمایید. در این گزارش به پنج نوع خوراکی و نوشیدنی اشاره میکنیم که کارشناسان معتقدند میتوانند سلامت روان شما را تحت تاثیر […]
به گزارش خبرکزاری ست نیوز ، برخی غذاها و نوشیدنیها وجود دارند که روانپزشکان و درمانگران توصیه میکنند برای حفظ سلامت روان، یا از مصرف آنها اجتناب کنید یا در حد اعتدال مصرف نمایید. در این گزارش به پنج نوع خوراکی و نوشیدنی اشاره میکنیم که کارشناسان معتقدند میتوانند سلامت روان شما را تحت تاثیر قرار دهند.
قهوه و اسپرسو
همشهری آنلاین در گزارشی آورده است: قهوه و اسپرسو حاوی کافئین هستند که پرمصرفترین داروی روانگردان جهان به شمار میرود. کافئین به صورت طبیعی در قهوه، چای، شکلات و برخی نوشیدنیها مانند کولاهای رژیمی وجود دارد. این نوشیدنیها به منظور افزایش هوشیاری و بیداری مصرف میشوند، زیرا کافئین سیستم عصبی مرکزی را تحریک میکند. اما مصرف بیش از حد آن میتواند علائم اضطراب را تشدید کند.
دکتر بریتنی جونز، روانشناس بالینی، به هافپست گفت: افرادی که مستعد اضطراب هستند یا تحت فشارهای متعدد قرار دارند، باید بدانند که مصرف زیاد کافئین باعث افزایش کورتیزول و خستگی آدرنال میشود که زمینهساز استرس مزمن و مشکلات خواب است.
نوشابههای رژیمی
بسیاری از افراد برای کاهش مصرف قند، نوشابههای رژیمی را جایگزین نوشابههای معمولی میکنند. اما به گفته دکتر ژاک ژوسپیتر جونیور، روانپزشک، این جایگزینی ممکن است خطرناکتر باشد. دکتر ژوسپیتر به هافپست گفت: بسیاری از نوشابههای رژیمی حاوی مادهای به نام فنیلآلانین هستند که تولید سروتونین و دوپامین، دو مولکول موثر بر خلقوخو را مختل میکند.
مطالعات همچنین نشان دادهاند که نوشابههای رژیمی با افزایش خطر افسردگی مرتبطند، احتمالا به دلیل شیرینکنندههای مصنوعی مثل آسپارتام که به عنوان نوروتوکسین شناخته میشود و میتواند هورمونهای استرس مانند کورتیزول و رادیکالهای آزاد مغزی را افزایش دهد.
غذاهای بسیار فرآوریشده
این نوع غذاها معمولا سرشار از قندهای افزوده، سدیم، چربیهای اشباع و کالری بالا هستند. نان تست و پنکیک از محبوبترین صبحانهها به شمار میروند، اما نان سفید بسیار فرآوری شده سریع به قند خون تبدیل میشود. این نوسانات قند خون میتواند اضطراب و افسردگی را تشدید کند.
الکل
دکتر لورن تیلور ادواردز، روانپزشک متخصص اختلالات اضطراب، معتقد است الکل که سیستم عصبی مرکزی را کند میکند، میتواند باعث خستگی بیشتر و تشدید افسردگی شود.
دکتر دانیل توچی، مشاور حرفهای، به هافپست گفت: الکل به عنوان مادهای افسردهکننده ممکن است باعث ایجاد حالت خلقی منفی و اضطراب کاذب شود. او تاکید کرد که برای حفظ سلامت روان، از مصرف الکل پرهیز میکند.
آبنبات و تنقلات قندی
آبنبات، کیک، کلوچه و سایر خوراکیهای شیرین میتوانند به سرعت میل به شیرینی را رفع کنند، اما مطالعات نشان دادهاند مصرف این قندها با افزایش خطر افسردگی ارتباط دارد. جیسون فیلیپس، مددکار اجتماعی، میگوید که سعی میکند تا حد امکان از این خوراکیها دوری کند.
سایر خوراکیهای موثر بر سلامت روان
فقط به این دلیل که یک خوراکی پسوند «میوه» دارد، لزوماً برای سلامت روان مفید نیست. برای مثال، آبمیوهها که سرشار از قند و کالری هستند، میتوانند باعث نوسانات قند خون و در نتیجه اضطراب و افسردگی شوند.
با این حال، همه قندها مضر نیستند؛ قندهای طبیعی موجود در میوهها سالمتر بوده و افرادی که میوه را به عنوان میان وعده مصرف میکنند، کمتر دچار علائم افسردگی میشوند.